Wat betekent Fajr

Fajr of fadjr (Arabisch:'فجر' dageraad) is binnen de islam het ochtendgebed dat onderdeel is van de vijfmaal daagse saalat en daarmee onderdeel van de Vijf zuilen van de islam.

Fajr wordt genoemd in Soera Het Licht 58. De Arabische naam van soera De Dageraad is eveneens al-Fajr. Sommige moslims beschouwen het ochtendgebed als meer kostbaar dan hun leven door de tafsir op basis van twee Hadith. Het zou Gods meest geliefde gebed zijn, omdat velen nog slapen. Dit maakt deze saalat voor de gelovigen tot een voornaam gebed.

Fajr bestaat uit twee verplichte ra’kaat. De leider van de saalat, imam genoemd, reciteert hardop. Voor de verplichte ra’kaat kan een moslim twee soennah ra’kaat verrichten.

Dit gebed wordt verricht bij dageraad, normaliter circa anderhalf tot twee uur voor zonsopgang. Deze tijd kan verschillen per madhhab door verschillende berekeningswijzen. Traditioneel wordt aangenomen dat de dageraad aanbreekt als de zon zich 18 graden onder de horizon bevindt maar aangezien deze waarde in de zomermaanden gedurende de zogenaamde 'grijze nachten' in Nederland nooit bereikt wordt gebruikt men tijdens deze periode hiervoor een kleinere waarde.

Dit is ook het moment waarop gedurende de maand ramadan het vasten begint. In principe kan tot zonsopkomst fajr verricht worden.


Wat betekent Dhuhr

Dhuhr (Arabisch:ظهر) is binnen de islam het middaggebed dat onderdeel is van de vijfmaal daagse saalat en daarmee onderdeel van de Vijf zuilen van de islam. Het wordt als tweede op een dag verricht.

Dhuhr wordt genoemd in Soera De Nachtreis 78, waar het wordt aangeduid als het gebed bij het verbleken van de zon.

Dhuhr bestaat uit vier verplichte ra’kaat. De leider van de saalat, imam genoemd, reciteert niet hardop, maar spreekt onder andere het Allahoe akbar wel hardop uit, zodat de gemeenschap hem kan volgen in zijn handelingen. Vóór de verplichte ra’kaat kan een moslim vier soennah ra’kaat verrichten en ook na het verplichte gebed kunnen twee extra soennah ra’kaat verricht worden. Volgens sommige madhhabs is het een reiziger toegestaan dhuhr in te korten tot twee ra’kaat.

Vrijdags wordt van ongehuwde mannen verwacht dat zij deze saalat gezamenlijk in de moskee verrichten, de zogenaamde saalat al-djuma; deze bestaat uit twee ra’kaat en verschillende delen, zoals de Koranrecitatie, worden hardop door de imam verricht. Mannen pogen op het tijdstip van de gezamenlijke saalat in de moskee te zijn, maar door regen of werk kan men volgens sommige madhhabs verontschuldigen. Voorafgaand wordt een khutbah gelezen.


Dit gebed wordt verricht juist na de hoogste zonnestand van die dag. In principe kan dhuhr tot de volgende saalat, asr verricht worden.


Wat betekent Ars


De vijf tijden van de saalat ten opzichte van de dag en nacht, asr is aangegeven met III
Asr (Arabisch:'عصر ') is binnen de islam het namiddaggebed dat onderdeel is van de vijfmaal daagse saalat en daarmee onderdeel van de Vijf zuilen van de islam. Het wordt als derde op een dag verricht.

Asr wordt genoemd in Soera De Koe 238, waar het wordt aangeduid als het tussengebed, waardoor het door gelovige moslims als een belangrijke saalat gezien wordt. De Arabische naam van soera De Namiddag is eveneens ‘’al-Asr’’.

Asr bestaat uit vier verplichte ra’kaat. De leider van de saalat, imam genoemd, reciteert niet hardop, maar spreekt onder andere het Allahoe akbar wel hardop uit, zodat de gemeenschap hem kan volgen in zijn handelingen. Zowel vóór als na de verplichte ra’kaat worden geen soennah ra’kaat verricht. Volgens sommige madhhabs is het een reiziger toegestaan asr in te korten tot twee ra’kaat.

De madhhabs zijn niet eensgezind over de aanvang van asr. De tijd die gehanteerd wordt door hanafieten wijkt af van de andere drie madhhabs; de hanafieten verrichten deze saalat als de schaduw van een rechtopstaande stok de lengte van de middagschaduw vermeerderd met de dubbele lengte van de stok heeft bereikt, terwijl de andere drie madhhabs asr verrichten als de lengte van de middagschaduw met de enkele lengte van de stok is vermeerderd. Bijvoorbeeld: als de middagschaduw van een stok van 1 meter een halve meter is dan verrichten de hanafieten deze saalat als de schaduw 2,5 meter lang is terwijl de andere drie madhhabs asr verrichten als de schaduw 1,5 meter lang is.


In principe kan asr tot de volgende saalat, maghrib, verricht worden, behalve volgens de malikieten die bij aanvang van de tijd het gebed verrichten, tenzij er een goede reden is om het gebed uit te stellen.


Wat betekent Maghrib

Maghrib (Arabisch:مغرب plaats van ondergang van de zon) is binnen de islam het avondgebed dat onderdeel is van de vijfmaal daagse saalat en daarmee onderdeel van de Vijf zuilen van de islam. Het wordt als vierde op een dag verricht.

De Arabische naam van Marokko en omliggende landen is eveneens Maghrib; de plaats waar voor de islamitische wereld de zon ondergaat. De stam غرب heeft vooral betrekking op ondergaan van de zon en woorden geënt op west.

Maghrib bestaat uit drie verplichte ra’kaat. De leider van de saalat, imam genoemd, reciteert hardop. Na de verplichte ra’kaat kan een moslim twee extra soennah ra’kaat verrichten.

Maghrib is ook het moment waarop gedurende de maand ramadan het vasten gebroken kan worden.


De madhhabs zijn niet eensgezind over de laatste tijd waarop met dit gebed nog mag worden aangevangen. Volgens de malikieten en de sjafieten eindigt die tijd, nadat normaliter iemand de woedoe en de saalat kan verrichten. Volgens de malikieten volgt dan de tijd waarin degene nog de saalat kan verrichten die verhinderd was. Diegene kan maghrib verrichten tot de eerstvolgende fajr. De andere drie madhhabs daarentegen laten die laatste tijd minimaal voor de isha eindigen.


Wat betekent Isha 

Isha (Arabisch:'عشاء') is binnen de islam het nachtgebed dat onderdeel is van de vijfmaal daagse salaat en daarmee onderdeel van de Vijf zuilen van de islam. Het wordt als vijfde op een dag verricht.

Isha bestaat uit vier verplichte ra’kaat. De leider van de saalat, imam genoemd, reciteert hardop. Na de verplichte ra’kaat kan een moslim twee extra soennah ra’kaat verrichten. Volgens sommige madhhabs is het een reiziger toegestaan isha in te korten tot twee ra’kaat. Na isha kunnen nog een aantal soorten van vrijwillige salaats worden verrichten.

De madhhabs zijn niet eensgezind over de tijd waarop isha begint. Volgens de malikieten en de sjafieten begint die tijd, nadat ‘de rode draad uit de lucht verdwenen is’. De hanafieten laten de tijd voor isha vallen bij het intreden van de volledige duisternis (als de zon 18° onder de horizon staat). Gedurende een aantal maanden in de lente en in de zomer treedt die toestand niet op in Nederland en België en vervalt daarom voor hen de tijd van dit gebed. Het wordt wel na maghrib en voor fajr gebeden, omdat de verplichting van het bidden ervan wel bestaat.


De eindtijd voor het verrichten van isha is in principe voordat fajr begint. Malikieten vinden het echter niet wenselijk om dit gebed na een derde van de nacht te verrichten, waarbij de nacht ingaat bij maghrib en eindigt bij fajr



Reacties

Populaire posts van deze blog

De Druk om er “Goed” uit te zien