Wat betekent halal? Waarom mogen moslims geen varkensvlees eten?

Het woord ‘halal’ betekent eenvoudigweg ‘rechtmatig’. Zo wordt al het voedsel dat op rechtmatige wijze verkregen is, als halal beschouwd.

Het leven is een heilige zegening van Allah aan de schepping, zelfs voor dieren. Indien het leven van een dier uit noodzaak van overleven genomen moet worden, mag het leven van dat dier alleen genomen worden in naam van Allah, Die het zijn leven in de eerste plaats gegeven heeft.

Dieren die op deze wijze (in naam van Allah) geslacht worden, worden als halal beschouwd. Bloed, producten van varkens en vleesetende dieren zijn voor consumptie verboden.

Ook voedsel dat met niet-halal toevoegingen bereid is, wordt als niet halal beschouwd.

Het consumeren van varkensvlees is door Allah verboden. Waarom is het consumeren van varkensvlees verboden?

De Koran verbiedt het consumeren van varkensvlees met meerdere versen waaronder het volgende vers:

“Verboden is u het gestorvene, het bloed en het varkensvlees en al waarover een andere naam dan die van Allah is aangeroepen; hetgeen is geworgd en is doodgeslagen en hetgeen is doodgevallen of hetgeen door de horens van dieren is gedood en hetgeen door een wild beest is aangevreten, behalve wat gij hebt geslacht. Verder hetgeen voor afgoden is geslacht en wat gij loot door pijlen, dit is een overtreding. Heden zullen de ongelovigen aan uw godsdienst wanhopen. Vreest dus niet hen, maar Mij. Nu heb Ik uw godsdienst voor u vervolmaakt, Mijn gunst aan u voltooid en de Islam voor u als godsdienst gekozen. Maar wie door honger wordt gedwongen zonder dat hij tot de zonde is geneigd, voorzeker, Allah is Vergevensgezind, Genadevol.” (5:3)

Het vers in de Koran is duidelijk. Het eten van vlees van dieren dat niet is geslacht in de naam van Allah en het eten van varkensvlees zijn verboden voor de mens. We dienen ons goed te realiseren dat wij, of we er bewust van zijn of niet, onderworpen zijn aan een test. De geboden en verboden worden de mensen aangeboden met daarnaast de consequenties van handelingen.

Om een mens in een waardige staat die het paradijs schikt te stellen, laat de Schepper de mensheid een examen ondergaan. Vanwege deze reden heeft de Heer aantal verboden en geboden vastgesteld. Wat her dus telt is de gehoorzaamheid die getoond wordt aan de Heerser der bestaan. Samen met het principe van gehoorzaamheid aan Allah, zijn er ook vele andere wijsheden verborgen in alles wat geboden en verboden is. Ook dit verbod bevat vele wijsheden. Wij zullen slechts een aantal ervan behandelen:

Het cholesterolgehalte van varkensvlees is hoog. Vet hangt altijd samen met cholesterol. Het menselijk lichaam heeft cholesterol nodig voor de aanmaak van celmembranen en voor vettransport. Te veel cholesterol veroorzaakt afzetting op de bloedvatwanden en bevordert toenemende vernauwing van de slagaders.
Het bindweefsel van de mens heeft last van zwavelhoudende mycopolysacchariden in het varkensvlees, die zeer slijmig zijn. Dit heeft tot gevolg dat de varkensvleeseters eigenaardige Rubensiaanse opzwelling van het bindweefsel vertonen. Er vindt een opstapeling plaats van slijmsubstanties in pezen, gewrichten, kraakbeen etc., wat o.a. kan leiden tot reuma, arthritis en dicusproblemen. Het bindweefsel zuigt zich als een spons vol met water en zwelt. Aangezien deze zwavelhoudende verbindingen gekoppeld zijn aan bepaalde organen, is het zelfs aan mensen te zien welk varkensvlees ze het liefst eten: hals-, rug-, buikspek of ham. De bindweefselstructuren van de mens worden zwakker door het varkensvlees en er ontstaan eerder klachten van het bewegingsapparaat.
Varkensvlees bevat virussen, met name griepachtige virussen. Deze virussen vestigen zich meestal in onze longen en grijpen hun kans tijdens een verzwakte periode van ons immuunsysteem. Dit kan ook leiden tot chronische verkoudheden.

Daarnaast dient men niet te vergeten dat gezondheidscontroles in bijvoorbeeld Afrika niet te vergelijken is met de optimale hygiëne en gezondheidscontroles in het Westen. Dus louter het argument dat in het Westen de gezondheidsrisico’s door het eten van varkensvlees minimaal zijn, gaat niet op, omdat in andere, minder ontwikkelde landen het risico wel groot kan zijn. Echter de basisreden dat moslims geen varkensvlees eten is door een nadrukkelijk verbod in de Koran.



Reacties

Populaire posts van deze blog

De Druk om er “Goed” uit te zien