WAAROM BIDDEN MOSLIMS 5 KEER PER DAG?
De betekenis van het (aan)bidden is:
In het besef van de eigen tekortkomingen, zwakheden en behoeftigheid in de aanwezigheid van Allah, werpt de mens zich uit liefde en bewondering voor de volmaaktheid van Zijn Heerschappij, Zijn Goddelijke Macht en Zijn Goddelijke Genade, als dienaar van Allah ter aarde.
Elk specifiek gebed staat voor het verheerlijken, verheffen en danken van de Heer. In de islam is het voorgeschreven gebed (salaat) dusdanig (vormgegeven) dat mensen er zowel mentaal, sociaal, spiritueel als lichamelijk mee bezig zijn. Als onderdeel van het gebed reciteert een moslim delen van de Koran, spreekt hij of zij woorden van verheerlijking, verheffing en dank, en verricht hij of zij een aantal bewegingen zoals de handen tot schouderhoogte opheffen, met de handen voor het lichaam gevouwen staan, buigen, op de grond neerknielen en vooroverbuigen en zitten. De bewegingen in een gebed hebben specifieke doeleinden en betekenissen, zoals het uitdrukken van onderwerping aan Allah.
Waarom vijf keer per dag?
Vijf keer per dag lijkt misschien erg veel, maar gezamenlijk nemen ze niet meer dan een uur in beslag. Moslims zien het ook niet als een last. Integendeel, ze geven Allah een uur van hun dag terug, in het besef dat Allah hen 24 uur geschonken heeft. Het gebed is een mogelijkheid om zonder tussenkomst van anderen in communicatie te treden met Allah.
In welke richting?
Alle moslims richten zich wanneer zij bidden in de richting van de Kaaba. Dit betekent niet dat zij de Kaaba aanbidden of denken dat Allah zich in de Kaaba bevindt. Het geeft slechts de bidrichting aan.
Gebedstijden van de salaat ( salaat tijden )
BeantwoordenVerwijderenSalaat, de naam van het gebed binnen de islam, is bedoeld om Allah te aanbidden. Alle moslims in de hele wereld zijn verplicht dit gebed vijf keer per dag te verrichten. Het gebed wordt uitgevoerd op tijden die zijn vastgesteld door middel van de stand van de zon, de zonsopgang, het hoogste punt van de zon, de zonsondergang en het begin van de nacht.
Gebedstijden
De Koran schrijft voor dat het gebed altijd op de volgende momenten moet worden gedaan:
Fadjr, Eerste gebed: bij zonsopgang
Dohr, tweede gebed: net na de hoogste stand van de zon op de dag
Asr, Derde gebed: ver in de namiddag
Maghrib,Vierde gebed: bij zonsondergang, dit heet ook wel het avondgebed
Isha, Vijfde gebed: bij de aanvang van de nacht Ieder gebed begint met een oproep tot het gebed, de adhaan genaamd.
Door alle veranderingen van de stand van de aarde ten opzichte van de zon, veranderen de gebedstijden dagelijks en vanwege de verschillende tijdszones op aarde, zijn de gebedstijden ook per zone en dus per land, verschillend. Omdat de tijden verder niet heel specifiek zijn benoemd, kunnen de gebedstijden dus ook nog per plaats verschillen. In iedere moskee worden de eigen gebedstijden per dag op een bord aangegeven en ook op internet is precies te vinden wat de verschillende gebedstijden per stad zijn. De gebedstijden worden vaak berekend via MWL, wat staat voor Muslim World League Juristic en op het internet zijn vaak de precieze gebedstijden per stad te vinden. Kijk voor actuele gebedstijden voor Nederland op https://salaamislam.nl/gebedstijden/
De salaat
De dagelijkse vijf gebeden worden uitgevoerd in een vaste volgorde en ze zijn overal in het Arabisch. Mensen die moslim worden en het Arabisch niet machtig zijn, mogen het gebed een poos in hun eigen taal uitspreken, maar op een gegeven moment moeten ook zij overgaan tot het Arabisch. De salaat kan alleen of in een groep worden uitgevoerd. Bij een groep is er altijd een voorganger, een imam wordt hij genoemd. Het gebed start en opnieuw klinkt de oproep tot het gebed (Iqama). Dit is eigenlijk de tweede oproep en vindt plaats in de gebedsruimte zelf. Iedere aanwezige volgt na deze tweede oproep strikt alles wat de imam zegt en doet. Iedere vrijdagmiddag zijn alle mannelijke moslims verplicht voor het gebed naar de moskee te komen ( vrijdagsgebed ). Men gaat ook verplicht naar de moskee op een aantal feestdagen, zoals die van het Suikerfeest en het offerfeest ook wel Eid gebed genoemd. Tijdens deze feesten is het gebruikelijk om speciale gebeden te doen, meestal is het dan heel druk.