Salamu Alaikum!


Toen ik vandaag weer eens de koran ging lezen (De edele Koran met Nederlandse vertaling), vond ik een paar weetjes over de Koran die ik nog helemaal niet wist. Bijvoorbeeld dat er 88 Mekkaanse surah’s en 26 Medinese surah’s zijn, dat vond ik wel interessant om te weten. Ik heb dus al die weetjes in een notitieschriftje geschreven en het geprobeerd te onthouden. Vandaag deel ik met jullie die weetjes. Het is wel een kort artikeltje, maar er zitten wel dingen bij die gewoon leuk is om te weten. Belangrijke woorden,aantallen en namen heb ik vetgedrukt gemaakt, zodat je het beter kunt onthouden insha Allah.



In the beginning

De Koran geschiedde voor het eerst op de berg ‘Nur’ in Mekka.

Al Qur’an is een Arabisch woord dat letterlijk betekent ‘lezen, reciteren’ maar er zijn ook meerdere namen voor de koran: Al-Kitab (het boek), al-Foerqan (de Onderscheidsmaker), at-Tanzil (de Neerzending), ad-Dzikr (de Vermaning), an-Nur (het Licht) en Al-Moeshhaf (de bladen).

De eerste openbaring vond plaats toen de profeet 40 jaar oud was, in de maand Ramadan in het jaar 610 van de westerse jaartelling.

De engel Jibriel (Gabriél) bracht de Koran gedurende 23 jaar in stukjes naar de profeet Mohammed (saw) en ging niet weg voordat de profeet het uit zijn hoofd kende.

De koran werd geopenbaard in fases gedurende een periode van 23 jaar: 13 jaar in Mekkah en 10 jaar in Medinah.


Surah’s en verzen

De Koran bestaat uit 114 hoofdstukken. Elke hoofdstuk bestaat uit verzen. Het totale aantal verzen is 6240.


Er zijn 88 Mekkaanse hoofdstukken en 26 Medinese hoofdstukken.

De Koran is onderverdeeld in 30 gelijken stukken die in het Arabisch ``juz`` genoemd  worden

Het eerste dat aan Mohammed (saw) geopenbaard werd waren de eerste vijf verzen van Surah Al-Alaq.

Surah Al-Fatiha, ook wel ‘Moeder van het boek’ (Oemmelkitab) genoemd, was het eerste volledig hoofdstuk dat geopenbaard werd.

Alle Surah’s beginnen met ‘bismillah arahmaan araheem’, behalve surah at-Tauba (het berouw). de negende surah.

De langste surah is Al-Baqarah (286 verzen), de kortste Al-Kawthar (3 verzen).


Wonderen van de Koran

Korangeleerden zijn m.b.t de losse letters (bijvoorbeeld ‘Alif’ ‘lem’ ‘miem‘) van mening dat de kennis daarvan slechts bij Allah is.


Voor ieder letter dat je leest uit de Koran 10 krijg je tien Hassanaats.

Het lezen/reciteren van Surah Takathur staat gelijk aan het lezen/reciteren van 1000 verzen. (1)

Het lezen/reciteren van Surah Adiyat staat gelijk aan het lezen/reciteren van de helft van de Koran. (2)

Surah al Kafirun staat gelijk aan een vierde van de Koran en het een middel is om jezelf schoon te houden van Shirk. (3)

Surah Al-Mulk is een middel om jezelf van de bestraffing van de Graf te beschermen. (4)

Bronnenlijst:

(1) ibn Omar heeft overgeleverd dat de Profeet heeft gezegd: ”Iedereen die duizend verzen reciteert in de nacht, zal Allah ontmoeten met een glimlach op zijn gezicht”. Iemand vroeg, ”O Boodschapper van Allah,wie kan er duizend verzen lezen (in een nacht)”?. De Profeet reciteerde Surah Takathur en zij ”Bij hem in wiens Hand mijn ziel is, dit is gelijk aan duizend verzen”. [Overgeleverd in Al Khatib in Al Muttafaq wal Muftaraq & Dailami in Fath al Qadir 5/487]
(2) De Profeet (vrede zij met hem) Heeft gezegd: ”Ieder die Surah Adiyat reciteert voor hem zal de beloning gelijk zijn als de helft van de Koran” [Overgeleverd door Hakim 1/566 & Tirmidhi 2894]
(3) Anas Ibn Malik heeft overgeleverd dat de Profeet (vrede zij met hem) Zei: ”Izaa zul zilatil ardhu zilzaalahaa is gelijk aan Half van de Koran, Qul huwallahu ahad is gelijk aan een derde van de Koran, En Qul yaa ayyuhal kafiroon is gelijk aan een vierde van de Koran. Waneer De profeet naar bed ging reciteerde hij Surah Kafirun [Overgeleverd door At-Tirmidhi 2818/A]
(4) Het is overgeleverd van Anas Dat De Profeet (vrede zij met hem) Heeft gezegd: ”Er is een surah in de Koran met 30 verzen, Het zal hem verdedigen die hem reciteert totdat hij hem in het paradijs zal plaatsen ”(Surah Al-Mulk) [Overgeleverd door Fath al Qadir 5/257, Sahihul Jamiea 1/680, Tabrani in Al-Awsat & Ibn Mardawaith]


Probeer daarom zoveel mogelijk koran te lezen zusters! Het is echt een wondermiddel voor Alles. Alhamdulilah. Hopelijk is jullie kennis ietsiepietsie verbreedt door dit artikeltje. bye bye, Salamu alaikum.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Dua bij regen!

Het mooiste gesprek van de dag